De Kerstmisaurus

prijs20,99
isbn9789030504061
auteurTom Fletcher
leeftijdscategorie7+
aantal pagina's384
nur-code282
formaat162x222
oorspronkelijke titelThe Christmasaurus
vertalingLidwien Biekmann
deel

Maak kennis met Willem Tuffer, een 10-jarig jongetje dat helemaal gek op dino's is. Op school heeft hij het niet altijd makkelijk: het nieuwe meisje in de klas, Brenda Kwel, doet er alles aan om hem het leven zuur te maken. En oh ja, hij zit ook nog in een rolstoel. Maar dan gebeurt er iets magsich... Voor kerst heeft hij namelijk maar één grote wens: een eigen dino! Hoewel de Kerstman voor heel veel cadeaus kan zorgen, lijkt een dinosaurus onmogelijk. Of toch niet?
'De Kerstmisaurus' is een hartverwarmend verhaal over Willem Tuffer, zijn kerstgekke vader en zijn dino. Op kerstavond begint een magisch avontuur, vol vriendschap, familie en alles wat met kerst te maken heeft!

Lesplan 'De Kerstmisaurus'

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek De Kerstmisaurus zijn:

- Lees bladzijde 22 'Hoofdstuk 1 ...' t/m bladzijde 23 '... van dinosaurussen hebben.' voor.
Leesvraag: Welke tekst uit jouw boek zou eigenlijk ook in hoofdletters geschreven moeten worden? Of met een ander kleurtje? Schrijf deze bladzijde uit jouw boek over.

- Hou jij van Kerstmis? Lees bladzijde 23 'Behalve van...' t/m '... door te komen.' voor. Is er iets anders waar jij zo dol op bent als de vader van Willem?
Leesvraag: Waar is jouw hoofdpersoon dol op?

- Is alles wat in een boek staat echt waar? Lees bladzijde 25 'Vrolijke 1 december...' t/m bladzijde 32 '... staat in een boek.' voor.
Leesvraag: Lees een stukje uit jouw boek voor en laat ons beslissen of dit wel of niet waar is.

- Laat de kaart op bladzijde 46/47 zien.
Leesvraag: Hoort er een kaart bij jouw boek? Wat zou erop staan?

- Lees de zin op bladzijde 109 voor 'Tuurlijk mag dat...' t/m '...naast de woonkamer.' Lees nu ook de zin zonder de schuine woorden voor. Zo klinkt het al veel minder erg.
Leesvraag: Welke zin uit jouw boek kun jij met een paar woorden veel negatiever of positiever maken?


DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart De Kerstmisaurus.

Overige ideeën

- Bedenk zelf een lied bij jouw personages. Lees bladzijde 33 'Hoofdstuk 2...' t/m bladzijde 35 '...Noordpool altijd.' voor ter inspiratie.

- Schrijf een bladzijde uit jouw boek opnieuw. Zorg ervoor dat de tekst nu rijmt. Lees bladzijde 35 'En als ze...' t/m '...zongen ze toch.' voor ter inspiratie.

- Elf yourself! Plak een foto van jezelf op de elf en versier jezelf tot elf. Download hier het werkblad: Elf yourself