De jongen onder water

prijs15,99
isbn9789030504085
auteurAdam Baron
leeftijdscategorie10+
aantal pagina's200
formaat22,2 x 14,7 cm
oorspronkelijke titelBoy Underwater
vertalingAnneke Bok
deel

Timon heeft nog nooit gezwommen, echt nog nooit. Na een fiasco in het zwembad blijkt er een groot familiemysterie te zijn dat alleen Timon en zijn vrienden kunnen oplossen. Zal het hen lukken?
Timon Titus (ja, echt!) heeft nog nooit van zijn leven gezwommen. Het is dus logisch dat hij er enorm tegenop ziet als hij met school moet zwemmen. Gelukkig is hij goed voorbereid: hij heeft de borstcrawl gegoogeld en hij heeft een oude zwembroek van zijn vader gevonden. Nu kan er niets meer misgaan!
Maar dan wordt zijn leven compleet overhoopgehaald. Na het fiasco in het zwembad blijkt er een groot familiemysterie te zijn dat alleen Timon en zijn vrienden kunnen oplossen, want natuurlijk vertellen de volwassenen hem weer niets.
Zal het Timon lukken om alle antwoorden te vinden?
De jongen onder water is een hartverwarmend verhaal, met een hilarische held die je niet snel zal vergeten!

Ideeën mini leeslessen De jongen onder water

- Deel jij wel eens geheimen? Lees bladzijde 7 'Ik ga je iets…' t/m bladzijde 8 '…hele leven niet.' voor. De hoofdpersoon Titus deelt hier een groot geheim met jou als lezer. Hij deelt dit geheim zelfs niet met zijn beste vriend.
Leesvraag: Komen er geheimen voor in jouw boek? Zijn die voor jou als lezer ook geheim of alleen voor bepaalde personages?

- Hoe ga je om met moeilijke woorden in je leesboek? Lees bladzijde 17 'Zoeken op Google…' t/m 'moeilijk kon dat zijn.' voor. Wat kun je doen om achter de betekenis van een woord te komen?
Leesvraag: Welke moeilijke woorden ben je in jouw boek tegen gekomen? Hoe ben je erachter gekomen wat ze betekenen?

Ter ondersteuning van de leerkracht:
1. Kijk naar het woord zelf, kun je daar bekende stukjes uit halen?
2. Lees een stukje verder en terug (2 regels voor en 2 regels na het moeilijk woord).
3. Zoek het op in een woordenboek.
4. Vraag het aan een klasgenoot of aan je leerkracht.

- De tekst is tot de lezer gericht. Lees bladzijde 27 'Ik weet wat je…' t/m '…zou hebben gekocht.' voor. De schrijver heeft het verhaal vanuit het ik-perspectief geschreven. Daarnaast wordt je als lezer ook aangesproken door de hoofdpersoon, waardoor je bij het verhaal betrokken wordt.
Leesvraag: Ga tijdens het lezen in jouw boek op zoek naar wie vertelt.
Je kunt kiezen uit de alwetende verteller (die weet en ziet alles), het ik-perspectief vertellend (er wordt door een persoon verteld wat geweest is), het ik-perspectief belevend (er wordt door een persoon van alles beleefd) en het personale perspectief (de verteller volgt één persoon).

- Wat is jouw meest beschamende herinnering? Timon heeft er eentje waar hij zich wel heel erg voor schaamt. Lees bladzijde 36 'Op goed zwemmen.org staat…' t/m bladzijde 40 '…je maar wilt.' Voor.
Leesvraag: Welke situaties in jouw boek zijn beschamend? Lees ze aan ons voor.

- De moeder van Timon is verdwenen. Lees Lees bladzijde191 'De volgende ochtend…' t/m bladzijde 193 '…is,' zei ik.' voor. Hoe reageren de kinderen hierop? Lees eventueel nog het volgende stuk t/m bladzijde 194 '…wat ik wilde gaan doen.' voor. Als lezer schrik je hiervan. Je hoopt dat Timon zijn moeder terug vindt en dat hij zijn verjaardag kan vieren, maar eigenlijk weet je ook dat er iets goed mis is.
Leesvraag: Zijn er situaties of verhalen in jouw boek waar jij als lezer van schrikt? Hoe hoop je dat het verder gaat?

gerelateerde items